Instructie: Doosje voor kaartjes, uit één A4

Doosjes maken

Degene die mij een beetje kennen weten dat ik dol ben op doosjes maken. Maar ja, hoeveel doosjes heeft een mens nodig? Inmiddels maak ik ook heel veel kaartjes, die ik zo veel als mogelijk probeer te versturen. Maar dan nog houd ik veel kaartjes over. Om een aantal van die kaartjes cadeau te geven maak ik er doosjes voor. Mijn favoriete doosje is een doosje met deksel uit 1 stuk. Hier wil ik graag de maten en instructie delen voor een doosje voor A6 kaarten met enveloppen en voor een doosje voor vierkante kaartjes van 4 1/8” (10,5 cm).
Als je het principe eenmaal door hebt kun je zelf een doosje op maat maken.

Doosje voor 4 A6 kaarten met enveloppen

Voor een doosje voor A6 kaarten heb je bijna een heel A4 nodig.
Cardstock: 8” x 11 1/2”
Afmetingen doosje: 6 1/2” x 4 5/8” x 3/4 “

Snijd het A4 tot 8” bij 11 1/2”. Ril het papier aan de 8” zijde aan beide kanten op 3/4”. Aan de 11 1/2” zijde ril je op 3/4”, 5 3/8”, 6 1/8” en op 10 3/4”.

Vouw alle ril lijnen en knip de 6 kleine vierkantjes in zoals hierboven op de foto. Je knipt links en rechts van de rillijnen en knipt de vierkante flapjes een beetje taps toe. Dan wordt het wat makkelijker om het doosje in elkaar te plakken.

Voordat je het doosje in elkaar plakt bepaal je wat de deksel wordt en daar maak je een kleine inkeping in de rand van de deksel zodat deze straks makkelijk open te maken is. De zijkanten van de deksel rond ik met een pons af zodat die straks niet naar buiten gaan staan. Als je geen pons hebt om de hoekjes te ronden kun je ook de rand schuin afknippen.

Nu kun je het doosje in elkaar gaan plakken. Je begint met lijm op de vier flapjes van de doos te doen. Laat de twee flapjes van de deksel nog even zonder lijm. Zorg dat je de flapjes zo in het doosje plakt dat er rechte hoeken ontstaan. Als het doosje vast zit en de lijm droog is doe je lijm op de twee flapjes van de deksel. Je sluit de deksel met de voorkant en de flapjes om de doos heen en vouwt dan de zijkanten van de deksel zodat die aan de flapjes worden vast gelijmd. Op deze manier weet je zeker dat je deksel over het doosje heen past. Klaar is je doosje.

Uiteraard kun je het doosje versieren met designer papier. Als je dat wil doen is het makkelijker om dat te doen voordat je het doosje in elkaar plakt.

Doosje voor vierkante kaarten en enveloppen

De maten voor een doosje voor vierkante kaartjes van 4 1/8” en enveloppen zijn:
Cardstock: 61/8” x 11 1/2”
Afmetingen doosje: 4 5/8” x 4 5/8” x 3/4”

Snijd een A4 tot 6 1/8” bij 11 1/2 “ en ril het aan de 6 1/8” zijde aan beide kanten op 3/4”. Aan de 11 1/2” zijde ril je weer op 3/4”, 5 3/8”, 6 1/8” en 10 3/4”.

Net als bij het A6 doosje vouw je weer alle ril lijnen en knip je de flapjes in.  Bepaal weer voordat je het doosje in elkaar plakt wat de deksel wordt en maak een inkeping aan de voorkant van de deksel en rond de hoeken van zijkanten van de deksel.

Net als bij het A6 doosje plak je nu weer eerst de vier flapjes van het doosje vast en daarna de deksel.

Eigen doosjes ontwerpen

Ik hoop dat ik heb kunnen laten zien hoe makkelijk het is om dit soort doosjes te maken. Je kun heel makkelijk een doosje op maat maken. Je moet drie maten bepalen: de breedte en lengte van het doosje en hoe diep het doosje moet worden.

Ik heb bijvoorbeeld dit cadeau doosje gemaakt uit 1 heel A4. Je hoeft niet te snijden. Alleen te rillen en vouwen.

  

Veel succes met het maken van de doosjes. Mocht je nog vragen hebben, dan kan je hieronder een berichtje achterlaten of me mailen op CreaMade@yahoo.com.

 

2 thoughts on “Instructie: Doosje voor kaartjes, uit één A4

  1. Zojuist gemaakt. Prima beschrijving! De uitsparing uit de deksel kun je beter ook pas doen als het dsp erop geplakt zit…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.